werftheater uitfeest 2008

Werftheater

Het Werftheater is gelegen aan de Oudegracht 58-60 (beneden aan de werf) in het centrum van Utrecht.
Video's van het 30-jarig bestaan en de compilatie die gemaakt is ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan vindt u op de pagina video.

In 1978 was het Werftheater een feit. In de zomer van 1977 kreeg ik te horen dat er werfkelders aan de Utrechtse Oudegracht waren die nog geen bestemming hadden. Ik was er als de kippen bij. Boordevol plannen en met jeugdig overmoed is er maanden door vrienden en vaklui aan gewerkt om het een theaterbestemming te geven. Op 17 februari opende ik vol trots de deuren van een eigen theater.

Ik had een programma en ik had een podium. Dus ik kon beginnen.

In die periode waarin cabaret nog niet zo'n hype was meldden zich al gauw cabaretiers aan die aan dezelfde behoefte wilden voldoen: optreden, je programma voor een publiek brengen. En zo kwam er al heel gauw een gevarieerd aanbod tot stand waarbij beginnende artiesten uit die tijd als Youp van 't Hek, Herman Finkers, Hans Liberg en nog meer bekende fenomenen in het Werftheater stonden. Nog steeds is er een gevarieerd aanbod aan cabaret. In de loop van al die jaren hebben veel artiesten het podium van het theater bespeeld.

Maar het runnen van een eigen theater vraagt veel meer dan alleen maar een programma tot stand brengen en optreden. In de loop van de jaren heb ik mij dan ook op veel andere terreinen moeten bekwamen. Want als zakelijk en artistiek leider weet ik mij nu verantwoordelijk voor de programmering, de administratie, de acquisitie, het horeca gedeelte en de pr. Gelukkig weet ik mij in mijn werkzaamheden gesteund door zo'n 20-tal vrijwilligers, die met mij dit ongesubsidieerde theater draaiende houden.

Nog steeds treed ik ook zelf graag op in mijn eigen Werftheater, zoals bijvoorbeeld met mijn arrangementen, die ook door de week plaats vinden en waarbij cabaret en diner samengaan (zie arrangementen). Daarnaast sta ik in de reguliere programmering tussen de andere artiesten met mijn nieuwe voorstelling "Bij Eugenie in de Salon" (zie programma, het Werftheater.

Ik nodig u, Hooggeëerd Publiek, graag uit om mijn programma's mee te maken.

Yvonne Groeneveld.

 

In februari 2013 vierde het Werftheater haar 35 jarig bestaan.
De media heeft hier uitgebreid bij stilgestaan, zie onderstaand overzicht.

  • Interview (geluidsfragment) door Martin Goebel van radio Woerden in het programma "Over het voetlicht" - RPLFM.nl

    Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  • Sfeervol Utrechts Werftheater bestaat 35 jaar - AD - 20-feb-2013
  • Yvonne Groeneveld kijkt terug op 35 jaar Werftheater - Utrechtse Internet Krant - 25-feb-2013
  • Interview met Yvonne Groeneveld - De Telegraaf - 23-feb-2013
  • Cabaret wordt steeds persoonlijker - Spits - 11-feb-2013
  • Al 35 jaar talent in het werftheater - Stadsblad - 13-feb-2013
  • Yvonne viert jubileum eigen theater - Stadspers - 27-feb-2013