Het Werftheater

Het Werftheater is gelegen aan de Oudegracht 58-60 (beneden aan de werf) in het centrum van Utrecht.

Historie

In 1978 was het Werftheater een feit. In de zomer van 1977 kreeg ik te horen dat er werfkelders aan de Utrechtse Oudegracht waren die nog geen bestemming hadden. Ik was er als de kippen bij. Boordevol plannen en met jeugdig overmoed is er maanden door vrienden en vaklui aan gewerkt om het een theaterbestemming te geven. Op 17 februari opende ik vol trots de deuren van een eigen theater.

Uitfeest | Het Werftheater te Utrecht

Ik had een programma en ik had een podium. Dus ik kon beginnen.

In die periode waarin cabaret nog niet zo’n hype was meldden zich al gauw cabaretiers aan die aan dezelfde behoefte wilden voldoen: optreden, je programma voor een publiek brengen. En zo kwam er al heel gauw een gevarieerd aanbod tot stand waarbij beginnende artiesten uit die tijd als Youp van ’t Hek, Herman Finkers, Hans Liberg en nog meer bekende fenomenen in het Werftheater stonden. Nog steeds is er een gevarieerd aanbod aan cabaret. In de loop van al die jaren hebben veel artiesten het podium van het theater bespeeld.

Maar het runnen van een eigen theater vraagt veel meer dan alleen maar een programma tot stand brengen en optreden. In de loop van de jaren heb ik mij dan ook op veel andere terreinen moeten bekwamen. Want als zakelijk en artistiek leider weet ik mij nu verantwoordelijk voor de programmering, de administratie, de acquisitie, het horeca gedeelte en de pr. Gelukkig weet ik mij in mijn werkzaamheden gesteund door zo’n 20-tal vrijwilligers, die met mij dit ongesubsidieerde theater draaiende houden.

Nog steeds treed ik ook zelf graag op in mijn eigen Werftheater, zoals bijvoorbeeld met mijn arrangementen, die ook door de week plaats vinden en waarbij cabaret en diner samengaan. Daarnaast sta ik in de reguliere programmering tussen de andere artiesten met mijn voorstelling “Bij Eugenie in de Keuken” (zie programma van het Werftheater,.

Ik nodig u, Hooggeëerd Publiek, graag uit om mijn programma’s mee te maken.

Yvonne Groeneveld.

2018 – Het Werftheater 40 jaar

Impressie van de feestweek maart 2018
door Charlie Feld

Interview Yvonne Groeneveld | 40 jaar Werftheater |maart 2018
door Job Wierikx

40-jaar werftheater | foto Ton van de Berg

Burgemeester van Zanen en Yvonne Groeneveld

In maart 2018 vierde Het Werftheater haar 40 jarig bestaan.
Ook de media heeft hier uitgebreid bij stil gestaan, zie onderstaand overzicht.

2013 – Het Werftheater 35 jaar

In februari 2013 vierde het Werftheater haar 35 jarig bestaan.
De media heeft hier uitgebreid bij stilgestaan, zie onderstaand overzicht.

Interview (geluidsfragment) door Martin Goebel van radio Woerden in het programma “Over het voetlicht” | RPLFM.nl